Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Tυχοδιωκτισμοί Καμμένου (συνέβη τήν εβδομάδα πού πέρασε)...

Το τερμάτισε ο Καμμένος
Πάνος Καμμένος
Ξεπέρασε κάθε όριο ο Π. Καμμένος
11.10.2018
Ξεπέρασε κάθε όριο από τις ΗΠΑ, στις οποίες βρίσκεται, ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, παρουσιάζοντας στους Αμερικανούς αξιωματούχους μια δική του εθνική πολιτική για το μακεδονικό ζήτημα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση προς την αμερικανική πλευρά για στρατιωτική της επέκταση στην Ελλάδα. Ειδικότερα ο Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, δήλωσε ότι έχει καταθέσει και εναλλακτικό σχέδιο για λύση στο ζήτημα του Μακεδονικού. Αρχικά εξέφρασε την πεποίθηση ότι...
συνέχεια
...η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα επικυρωθεί στη γειτονική χώρα και στη συνέχεια εξήγησε πως το εναλλακτικό του σχέδιο θα υλοποιεί τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη συμφωνία, αλλά δεν θα αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.
Πώς θα γίνει αυτό; Με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον τη επίλυση του ονοματολογικού.
Σε ό,τι αφορά την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, είπε πως «υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών. Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».
Ταυτόχρονα σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, ο κ. Καμμένος έχρισε την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ρόλο που, όπως είπε, έχουν αναθέσει οι Αμερικανοί στη χώρα μας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πλέον έχουν χτίσει με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα τον ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία -χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- και την ΠΓΔΜ».
Η κυβερνητική αντίδραση
Με μια μάλλον χλιαρή ανακοίνωση αντέδρασε το μέγαρο Μαξίμου στις δηλώσεις Καμμένου, ενώ πιο επιθετικός βγήκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» ήταν το κυβερνητικό σχόλιο, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος ουσιαστικά «άδειασε» τον κ. Καμμένο, δηλώνοντας στον ρ/σ News 247: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Οπως φαίνεται από τις επαφές που είχε η «Εφ.Συν.» χθες, με παράγοντες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝ.ΕΛΛ., κανείς τους δεν φαίνεται να γνώριζε πως ο κ. Καμμένος επρόκειτο να προχωρήσει σε τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες δυνητικά θα μπορούν να πυροδοτήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Τις αντιδράσεις βουλευτών μπορείτε να τις διαβάσετε στο επόμενο δισέλιδο.
Σύμφωνα πάντως με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η αμερικανική δεν προτίθενται να προχωρήσουν αυτή τη στιγμή στην οποιασδήποτε μορφής δημιουργία βάσεων στον ελληνικό χώρο, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, μίλησε για «ανοιχτό παράθυρο» με την Ελλάδα. «Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί» ήταν η δήλωσή του.

Δημήτρης Τερζής
Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.