Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

6 Φεβρουαρίου 2015, στή Μύκονο, η ψηφιακή TV

Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση από το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα στο ψηφιακό για 53 κέντρα εκπομπής στην Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Πιο αναλυτικά, το έκτο «περιοχικό» switch-off είχε αρχικά οριστεί για 29 Δεκεμβρίου 2014. Με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περιφερειακών σταθμών της συγκεκριμένης ζώνης και την άρτια κατασκευή του δικτύου σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος προς όφελος των τηλεθεατών, κρίθηκε αναγκαία η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μετάβασης στις 6 Φεβρουαρίου 2015.
  
Τα κέντρα εκπομπής που θα ενεργοποιηθούν στις τελικές συχνότητες τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι: 

Για τις Κυκλάδες: Σύρος, Φοίνικας [Σύρος], Άνδρος, Ξώβουργο [Τήνος], Άνω Μερά [Μύκονος], Πάρος, Αρτεμώνας [Σίφνος], Βαθύ [Σίφνος], Καμάρες [Σίφνος], Φιλοτί [Νάξος], Θήρα [Σαντορίνη], Ίος, Μήλος, Αιγιάλη [Αμοργός]
Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σήματος είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα γεμάτο προκλήσεις. Αρχικά, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατοχύρωσε τις συχνότητες για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ένωση Τηλεπικοινωνιών [I.T.U.] μέσω του πλάνου GE ’06. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν έρευνες και μελέτες για τη δημιουργία ενός χάρτη σύμφωνα με τον οποίο θα χτιστεί το επίγειο ψηφιακό δίκτυο. Ο χάρτης αυτός αναφέρεται στην Κ.Υ.Α. 42800/5-10-2012, Φ.Ε.Κ. 2704/Β’/5-10-2012 ως Χάρτης Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος.
 
Βάσει μελέτης λοιπόν, ο χάρτης συχνοτήτων χωρίζει τη χώρα σε 34 περιοχές απονομής [allotments].



Σε καθεμία από τις περιοχές απονομής θα εγκατασταθούν τα απαραίτητα κέντρα εκπομπής [156 συνολικά στη χώρα] έτσι ώστε να δημιουργείται ένα αποτελεσματικό μονοσυχνικό δίκτυο ανά περιοχή [Single Frequency Network – SFN].
Σε κάθε SFN, τα κέντρα εκπομπής συγχρονίζονται και εκπέμπουν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις ίδιες συχνότητες. Για παράδειγμα, στην περιοχή απονομής 3, της Θάσου, και τα τρία κέντρα εκπομπής [«Θάσος», «Βασιλάκι» και «Ξάνθη»] θα εκπέμπουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας στη συχνότητα 32 και 37.
Αυτό είναι και ένα από τα πλεονεκτήματα της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, η «οικονομία» φάσματος που δημιουργείται στο δίκτυο μέσω του συγχρονισμού των κέντρων.

Στον χάρτη συχνοτήτων ορίζονται, όπως προαναφέρθηκε, οι περιοχές απονομής και τα κέντρα εκπομπής που τους αντιστοιχούν. Αυτά απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα, σε συνδυασμό με την απόφαση 7480/Φ386 της Ε.Ε.Τ.Τ. αλλά και την Κ.Υ.Α. 15715/09-08-13, Φ.Ε.Κ. Β’/12-08-13 που καθορίζουν τις συχνότητες ανά πάροχο δικτύου και ανά δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.