Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αγεφύρωτες οι αποκλίσεις, αλλά… πιθανή η συμφωνία


«Brussels Group» τέλος, στόχος η «πολιτική λύση» 
Παρότι οι συνεδριάσεις του Brussels Group συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και θα διαρκέσουν ως την Κυριακή, η κυβέρνηση πλέον παραδέχεται πως οι διαφορές σε επίπεδο τεχνοκρατών είναι αγεφύρωτες και έτσι το Μαξίμου αναζητεί την επίτευξη συμφωνίας μέσω «πολιτικής λύσης».
tsiprasτου Γιώργου Μελιγγώνη
Προς τούτο, δεν ήταν τυχαία η χθεσινή τηλεδιάσκεψη, διάρκειας μίας ώρας, του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα  Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός έλαβε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο, αμέσως μετά αφότου το Μαξίμου έλαβε γνώση του αδιεξόδου στο οποίο κατέληξε η συνεδρίαση του Brussels Group αλλά και της αρνητικής τροπής που πήραν τα πράγματα στη συνεδρίαση του Euroworking Group.
Επί της ουσίας, οι θεσμοί, με τις δυο παραπάνω συνεδριάσεις, παραδέχθηκαν πως παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, τον ΦΠΑ και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, παρά τις τελευταίες επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στο Brussels Group προσήλθαν με νέες απαιτήσεις και εμφανίστηκαν αμετακίνητοι σε θέματα –όπως τα εργασιακά- για τα οποία είχαν οι ίδιοι δεχθεί να βάλουν νερό στο κρασί τους στην προηγούμενη φάση της συζήτησης.
Διαρκής επικοινωνία για λύση
Τούτων δοθέντων, φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας ως την Κυριακή, καίτοι χθες η κυβέρνηση παραδέχθηκε δημοσίως και επισήμως, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ότι στόχος του Μαξίμου είναι να έχουν κλείσει τα πάντα ως την Κυριακή.
Παράλληλα, η Αθήνα συνεχίζει να λαμβάνει σκληρά μηνύματα από εκπροσώπους των δανειστών, καθώς χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι «παραμονή στο ευρώ χωρίς την εκπλήρωση των όρων και των υποχρεώσεων δεν γίνεται».
Έτσι, μιας και ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο πως πρέπει να έχουν διαρκή επικοινωνία ώστε να βρεθεί λύση, χθες ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε όλα τα θέματα-αγκάθια στους δύο συνομιλητές του, ζητώντας τους εκ νέου να υπάρξουν οι κατάλληλοι πολιτικοί χειρισμοί που θα «ξεκλειδώσουν» τις εξελίξεις.
Άλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει, πλέον, κάθε λόγο να ανησυχεί: Μπορεί κυβερνητικές πηγές να διαψεύδουν ότι η συνεδρίαση του Euroworking Group έληξε με τη μορφή… τελεσιγράφου προς την Ελλάδα, ωστόσο είναι σαφές πως ο χρόνος έχει αρχίσει να εξαντλείται. Τα χρήματα για την πρώτη δόση στο ΔΝΤ, στις 5 Ιουνίου, έχουν μεν βρεθεί, όμως ο Ιούνιος έχει αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Ταμείο που φτάνουν το 1,55 δισεκατομμύρια. Συν τοις άλλοις, κυβερνητικά στελέχη φοβούνται πως μπορεί να υπάρξουν νέες πιέσεις και από τη Φρανκφούρτη: προχθές, η ΕΚΤ, με την απόφαση να μην αυξήσει το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, έστειλε μήνυμα στην Αθήνα πως είναι αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το θέμα της πιστωτικής ασφυξίας και κάτι τέτοιο θα έφερνε την κυβέρνηση αντιμέτωπη εκ νέου με το «ατύχημα».
Με άλλα λόγια, ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων παραμένει, με τα θέματα-αγκάθια να βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και την κυβέρνηση να προσδοκά σε μία «πολιτική λύση», που θα αφορά είτε στην υπέρβαση των θεμάτων αυτών, είτε στην επίτευξη μίας μερικής συμφωνίας τώρα –με ταυτόχρονη αποκατάσταση της χρηματοδότησης- και στην παραπομπή των «αγκαθιών» για τη νέα διαπραγμάτευση του φθινοπώρου. Έτσι, το τριήμερο που ξεκινά αύριο θα είναι κρίσιμο για τον πρωθυπουργό, ενώ δεν αποκλείεται να οριστεί νέα συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ώστε η νέα εβδομάδα να «φέρει» τη λύση που μία έρχεται κοντά και μία απομακρύνεται…
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.