Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

«Διασωληνωμένη» η παγκόσμια οικονομία με ενέσεις 12 τρισ.

Τα μέτρα στήριξης των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη 

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 12:25

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, της Τζάνετ Γέλεν, έχει διοχετεύσει μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, από τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Οκτώβριο του 2014, περί τα 4,5 τρισ. δολ.

Από την έντυπη έκδοση
Των Νατάσας Στασινού και Έφης Τριήρη
«Αναιμική», «εύθραυστη», «άνιση» είναι τα επίθετα που συνοδεύουν επίμονα τα τελευταία χρόνια τις αναφορές των διεθνών οργανισμών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Παρά τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια και τις ενέσεις ρευστότητας άνω των 12 τρισ. δολαρίων, με τις οποίες έχουν στηρίξει το σύστημα οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη από το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες αδυνατούν να ανεβάσουν ταχύτητα.
Η «νέα κανονικότητα» χαρακτηρίζεται από ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης, επικίνδυνα χαμηλό (ακόμη και αρνητικό) πληθωρισμό, υψηλά χρέη (κρατικά και εταιρικά), ανησυχίες για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μεταβλητότητα στις αγορές και κυρίως... αβεβαιότητα. Το τελευταίο στοιχείο είναι απόρροια ενός εκρηκτικού συνδυασμού παραγόντων, που εμπίπτουν στο λεγόμενο «πολιτικό ρίσκο»: Από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ρευστό πολιτικό σκηνικό σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου και το προεκλογικό κλίμα οξείας αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ έως την απόπειρα πραξικοπήματος και την επακόλουθη «επιχείρηση εκκαθάρισης» στην Τουρκία ή την επιστροφή του εφιάλτη της τρομοκρατίας.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.