Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Στο 50% εκτοξεύτηκε η φοροδιαφυγή σε τουριστικούς προορισμούς

Τα μειωμένα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων (50%επί του ΦΠΑ για κάθε απόδειξη που δεν κόβεται) οδήγησε στα ύψη το σπορ της φοροδιαφυγής σε τουριστικούς προορισμούς αναγκάζοντας τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να διατάξει σαρωτικούς ελέγχους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το ανανεωμένο επιχειρησιακό πλάνο κάνει λόγο για τουλάχιστον 30.000 προληπτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων με τη συνδρομή των τοπικών εφοριών και της Οικονομικής Αστυνομίας. Το πλάνο προβλέπει ελέγχους σε ταβέρνες, εστιατόρια, κάμπινγκ, κέντρα διασκέδασης, μπαρ κλπ σε 24 ωρη βάση και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Η απόφαση ελήφθη μετά την έκρηξη φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων) στις Κυκλάδες που κατέγραψαν πρόσφατα κλιμάκια ελέγχου που μετέβησαν εκεί από την Υπηρεσία Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. "Πέρυσι, μας λέει στέλεχος της υπηρεσίας, η μη έκδοση αποδείξεων έφτανε το 25%-30%. Φέτος οι καταστηματάρχες γνωρίζοντας ότι αν πιαστούν πληρώνουν ελάχιστα οδήγησαν την κατάσταση σε πραγματική έκρηξη. Μάλιστα τις πρώτες ημέρες της τουριστικής περιόδου σχεδόν το 90% δεν εξέδιδε αποδείξεις. Το φαινόμενο τώρα,λόγω και των ελέγχων, κάπως περιορίστηκε, ωστόσο απέχει από τα περυσινά καθώς φτάνει το 45%-50%".
Θάνος Πασχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.