Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

H αποχώρηση από τήν "Προανακριτική" στοχεύει στήν παραγραφή...

«Εκλεισαν με θόρυβο την πόρτα της Προανακριτικής για να ανοίξουν το παράθυρο της παραγραφής»: Αυτό το σχόλιο κοινοβουλευτικού στελέχους, που τυγχάνει και έμπειρος νομικός, μάλλον αποτυπώνει τα πολιτικά κίνητρα και τις απώτερες επιδιώξεις πίσω από τον τορπιλισμό της Προανακριτικής Επιτροπής για την Novartis στον οποίο προχώρησαν συντεταγμένα χθες Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Οι βουλευτές των δύο κομμάτων, όπως και εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων, αποχώρησαν από την Προανακριτική Επιτροπή καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης...
 συνέχεια
...Αυτή η ουσιαστική διερεύνηση, όπως τουλάχιστον την προσδιορίζουν ΝΔ και ΔΗΣΥ, θα έπρεπε να περιλαμβάνει την αναλυτική εξέταση όλων των στοιχείων της δικογραφίας, καθώς και των προστατευόμενων μαρτύρων.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, χαρακτηρίζει προσχηματικό το εν λόγω αίτημα και απαντά πως ο πραγματικός στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι να παραμείνει η υπόθεση στην Βουλή  προκειμένου να οχυρωθούν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
«Η ΝΔ ονομάζει αίτημα προς διαλεύκανση ένα ωμό αίτημα για παραγραφή» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος προσθέτοντας ότι η ΝΔ προσπαθεί να παραμείνει η υπόθεση στη Βουλή επειδή γνωρίζει ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών οδηγεί τα τυχόν αδικήματα σε παραγραφή. Οπως είπε, η μόνη δυνατότητα για να φωτιστεί η στην υπόθεση είναι μέσω της Δικαιοσύνης. «Ο τρόπος διαλεύκανσης περνά μέσα από τη Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη, ενώ Βουλή σημαίνει εξάλειψη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αλλες κυβερνητικές πηγές, που γνωρίζουν καλά το νομικό πλαίσιο, εξηγούν ότι εαν η επιτροπή μπει στην διαδικασία διενέργειας προανακριτικών πράξεων αποδεχόμενη την αρμοδιότητα της για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας τότε αυτό σημαίνει και την συγκάλυψη των όποιων ευθυνών πολιτικών προσώπων. "Αρμοδιότητα της επιτροπής συνεπάγεται ταυτόχρονα και σύντομη παραγραφή (86.3 Σ νόμος περί ευθύνης Υπουργών). Αυτός είναι και ο λόγος που ΝΔ και ΔΗΣΥ επέλεξαν την αποχώρηση", επεσήμαναν χαρακτηριστικά.
Κατά τις ίδιες πηγές, η μοναδική δικαιοδοσία της Βουλής είναι να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί και ποια όχι και στην συνέχεια να ξαναστείλει την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη. Οπως υπενθυμίζουν, δε, η ίδια πρακτική είχε ισχύσει και στην υπόθεση Παπαντωνίου, χωρίς τότε να υπάρξουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Μαξίμου: Η διερεύνηση θα προχωρήσει
«Η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ», ανέφερε σε ανακοινωσή του το Μαξιμου,  «και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου... Ότι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο Πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος».
Απαντώντας, η ΝΔ, σε ανακοίνωση της εκπροσώπου της ανέφερε: Από το Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την προανακριτική δεν αποχώρησαν μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων υποτίθεται ότι διώκονται, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άραγε έχουν καμία εξήγηση γι' αυτό ή ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλοι πια έχουν καταλάβει τη σκευωρία που έστησαν;»
Οπως κατέστησε σαφές πάντως και ο πρόεδρος της επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας, η Προανακριτική θα συνεχίσει τις εργασίες της μόνον με τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να προσέλθουν στην επιτροπή  οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ στην συνέχεια θα κληθούν οι Μάριος Σαλμάς, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Κουτρουμάνος.
Τα πολιτικά πρόσωπα καλούνται στην επιτροπή όχι για να εξεταστούν αλλά για να καταθέσουν την γνώμη τους ως προς τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής. 

 21 Μαρ. 2018
   tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.