Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Γενικό Λογιστήριο: Αποτυχία η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

petrelaio
Γκάφα ολκής και εμμονή της τρόικας που βούλιαξε τα κρατικά έσοδα αποδεικνύεται η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Οι αριθμοί που δόθηκαν στην δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης αποκαλύπτουν την σκληρή πραγματικότητα. Τη σεζόν 2012- 2013 την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12, δηλαδή πριν την εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο.
Την σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών διότι όταν δεν πιάνουμε τους στόχους πρέπει να επανεξετάζουμε το ζήτημα».
Η τοποθέτηση αυτή του κορυφαίου στελέχους και η πρόθεση του υπουργείου να θέσει άμεσα τα στοιχεία στην τρόικα συνιστά στροφή 180° σε σύγκριση με τις πανηγυρικές δηλώσεις των πρώην υπουργών Οικονομικών και Υγείας κ.κ Γιάννη Στουρνάρα και Άδωνι Γεωργιάδη ανήμερα Χριστουγέννων 2013 που τόνιζαν ότι πέτυχε το μέτρο του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωνε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι πρέπει να μειωθεί ο φόρος καταγράφοντας τη σαφή διαφοροποίηση της πολιτικής του άποψης στο θέμα.
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ το συνολικό θέμα της μείωσης των φόρων θα συζητηθεί με την τρόικα το Φθινόπωρο του 2014 πάνω στη βάση της διάταξης του μνημονίου που αναφέρει ότι εφόσον υπάρχει σταθερή υπεραπόδοση στα έσοδα τότε μπορούν να τεθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το δείγμα του πρώτου 7μηνου θα δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση έναντι της τρόικας.
Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.