Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Εξαντλείται το οπλοστάσιο των κεντρικών τραπεζών

SIMON KENNEDY / BLOOMBERG
 Καταλαβαίνετε πως είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στις χρηματαγορές όταν οι αναλυτές εγκαταλείπουν τη φρασεολογία του κλάδου τους και καταφεύγουν σε σχήματα λόγου από τη λογοτεχνία.

Ο Εντε Γαρντενί παρέπεμψε στον «Μάγο του Οζ», η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και τον Χάρι Πότερ. Το μήνυμα για τους επενδυτές είναι το εξής: ακόμη κι αν ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο, η εμπιστοσύνη μπορεί να επιδεινωθεί για λίγο ακόμη. Και αυτό γιατί, ενώ αποδυναμώνεται εκ νέου η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, οι κεντρικές τράπεζες που στήριξαν σε μεγάλο βαθμό την επέκταση βλέπουν το οπλοστάσιό τους να εξαντλείται.

«Οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο έχουν σοκαριστεί βλέποντας τους μάγους της νομισματικής πολιτικής να έχουν μείνει από τεχνάσματα για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», σχολίασε ο κ. Γαρντενί, πρόεδρος και αναλυτής επενδύσεων στη Yardeni Researcch. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ακόμη και οι μάγοι παραδέχονται ότι οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες».

Σύμφωνα με τον Στίβεν Κινγκ, οικονομολόγο της HSBC, το μεγαλύτερο μέρος του έτους οι αγορές είχαν παγιδευθεί σε ένα παραμύθι και πίστευαν πως οι ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική βρίσκονται πάνω από τις καταστάσεις. Αν πιστέψουμε το καλό σενάριο, τότε το επόμενο έτος η Federal Reserve θα αποθερμάνει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβάλλοντας πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, ενώ η ΕΚΤ θα αναθερμάνει την ανάπτυξη με μια ποσοτική χαλάρωση. Θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. «Οπως και τα περισσότερα παραμύθια, δεν ισχύουν στην πραγματικότητα», σχολίασε ο κ. Κινγκ σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον. Εχει δίκιο ως προς το ότι η ΕΚΤ βασίζεται στην αποδυνάμωση του ευρώ για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Δεν πρόκειται να αποδώσει αυτό το σενάριο, επειδή αυτό που έχει σημασία είναι η σταθμισμένη ισοτιμία του ευρώ. Ο κ. Κινγκ υπολογίζει πως τόσο η στερλίνα όσο και το γιεν υποχώρησαν κατά 20% τα τελευταία χρόνια, όταν οι Αρχές της Βρετανίας και της Ιαπωνίας υιοθέτησαν χαλαρή νομισματική πολιτική. Το πρόβλημα για την ΕΚΤ είναι πως οι χώρες αντιστέκονται τώρα πολύ στην ενίσχυση των νομισμάτων τους.

Η Ελβετία και η Τσεχία θέτουν όρια στην ισοτιμία των νομισμάτων τους έναντι του ευρώ. Η Σουηδία δυσφορεί με την ενίσχυση της κορόνας. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ευχαρίστως θα αντικρούσει οποιαδήποτε ενίσχυση του γιεν. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη εκφράσει την ενόχλησή τους για την ενίσχυση των δολαρίων τους.

Προκειμένου να εξουδετερώσει όλα τα ανωτέρω, το ευρώ θα έπρεπε να υποχωρήσει σε σχέση ένα προς ένα έναντι του δολαρίου. Γι’ αυτό και ο κ. Κινγκ και οι συνεργάτες του προβλέπουν πως το ευρώ θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,19 δολάρια έως τα τέλη του επόμενου έτους από 1,27 δολάριο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με μείωση της σταθμισμένης ισοτιμίας του κατά 3%.

Επομένως, είτε θα αποτύχουν τα μέτρα τόνωσης που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ είτε θα εκτιναχθεί στα ύψη το δολάριο, αποτρέποντας μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και πλήττοντας, έτσι, τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και της Κίνας, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το δολάριο.

Αντλώντας μια προειδοποίηση σχετικά με τον πραγματικό κόσμο από τον χώρο του κινηματογράφου, ο Αλμπέρτο Γκάγιο της Royal Bank of Scotland Group ενημερώνει τους επενδυτές ότι «εισέρχονται σε έναν κόσμο οδύνης».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.