Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ετοιμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ 
 Ηδη υπογεγραμμένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία τα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών της κυβέρνησης μεταφέρονται στον Κοινό Λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην ΤτΕ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ΠΝΠ δεν αφορά ασφαλιστικά ταμεία και πρόκειται να κατατεθεί αν όχι εντός της ημέρας, το αργότερο αύριο.
Πρόκειται για μία πρακτική, που όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.
Με αυτό τον τρόπο, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Συνολικά, από την Παρασκευή 24 Απριλίου έως και την Παρασκευή 1 Μαίου το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων το ποσό των 1,9 δισ ευρώ. Δεδομένου ότι άλλες πηγές ρευστότητας δεν υπάρχουν, η κυβέρνηση στρέφεται στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Και η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει – εκτός απροόπτου – την κατάθεση των διαθεσίμων που δεν χρειάζονται άμεσα οι φορείς σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που θα παρέχει μία διασφαλισμένη απόδοση.
Από εκεί και πέρα, η ΤτΕ θα έχει το δικαίωμα να επενδύσει τα κεφάλαια αυτά. Ετσι, θα μπορέσει να αγοράσει βραχυπρόθεσμους τίτλους (repos) του Ελληνικού Δημοσίου, παρέχοντας ρευστότητα στο κράτος για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του.
Συνολικά, το ποσό που έχουν οι φορείς του Δημοσίου εκτιμάται σε 2,5-3 δισ ευρώ, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξολοκλήρου από την κυβέρνηση, καθώς και οι ίδιοι οι φορείς έχουν υποχρεώσεις που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδας, υποστήριξε σήμερα, δε, ότι πρώτα πρέπει να χρησιμοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί των φορέων του Δημοσίου και εν συνεχεία η κυβέρνηση να ζητεί χρήματα από τους δανειστές.
από kathimerini.gr

Σημείωση "Ν.Μ." : Δέν αφορά ούτε ισχύει η "Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου" γιά τά Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.