Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Βουλή: Εγκρίθηκε από τις Επιτροπές η συμφωνία - σε εξέλιξη η διάσκεψη των προέδρων


Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής άρχισε λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ η διάσκεψη των προέδρων για να αποφασίσει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.
Νωρίτερα, δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του έγινε το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Τελικά, οι δύο τροπολογίες, που κατατέθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης και προκάλεσαν αντιδράσεις, αναμένεται να συζητηθούν στην Ολομέλεια.
Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με βασική πρωταγωνίστρια την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία καθήμενη στα βουλευτικά έδρανα επιτέθηκε κατά πάντων. Αρχικά και με αφορμή τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση, η πρόεδρος της Βουλής, επιτέθηκε συνεπικουρούμενη από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως οι κ.κ. Λεουτσάκος, Πετράκος και Στρατούλης, κατά των συναρμόδιων υπουργών, Δ. Μάρδα και Γ. Σταθάκη. «Η Βουλή δεν μπορεί να είναι επικυρωτήριο των παραγγελιών του κ. Σόιμπλε» είπε η Κωνσταντοπούλου και ζήτησε απόσυρση των τροπολογιών.
Εν συνεχεία, παρενέβη ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί περικοπές στις συντάξεις, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου η οποία απευθυνόμενη στον κ. Μάρδα τον κατηγόρησε ότι εμφανίζει ως δικαιωμένους για την άσκηση της μνημονιακής πολιτικής το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Επίσης, η Πρόεδρος της Βουλής, συνέδεσε τη ΝΔ με το ναζισμό, τον φασισμό και την ακροδεξιά, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρότατη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης ζήτησε επανειλημμένως από την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει. Κάτι το οποίο όχι απλώς δεν έγινε, αλλά αντιθέτως, η κ. Κωνσταντοπούλου προσέθεσε στους χαρακτηρισμούς που αποδίδει στη ΝΔ και τον ρατσισμό.
Ακολούθησε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Φίλη, ο οποίος ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών, ενώ πρόσθεσε τα περί ναζισμού και φασισμού αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής».
Η κ. Κωνσταντοπούλου αντέδρασε εκ νέου, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Φίλη και τού είπε «κινείστε με βάση αυτό που εδώ και μήνες μου έχετε πει, θα σε τελειώσουμε». Ο κ. Φίλης αρνήθηκε να απαντήσει «στα ψεύδη και τις χυδαιότητες της προέδρου της Βουλής τα οποία την χαρακτηρίζουν» και πρόσθεσε «όποιος βγαίνει στα κεραμίδια ότι είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους, δεν είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από τους άλλους».
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίσπευση των διαδικασιών. Στις 16.30 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προηγείται της Ολομέλειας που καλείται να εγκρίνει το τρίτο μνημόνιο.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από πρόταση που έκανε δεκτή ο προεδρεύων κ. Ι. Ζερδελής σε ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία μίλησε για «τερατώδη διαδικασία κατεπείγοντος» με την οποία εγκρίνεται ένα «εκτρωματικό μνημόνιο». Τις προτάσεις έθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Συρμαλένιος και Δημαράς, ενώ την στήριξε και η ΝΔ. Με την κ. Κωνσταντοπούλου επί του διαδικαστικού συντάχθηκε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης της ΝΔ, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση για τέταρτη φορά σε ένα μήνα ζητά από τους βουλευτές να μην μιλήσουν προκειμένου να προωθήσει το νέο μνημόνιο.
Νωρίτερα, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών που αφορούν το τρίτο μνημόνιο, επιτέθηκε προσωπικά εναντίον των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτου και Αλ. Φλαμπουράρη. Η κ. Κωνσταντοπούλου αποδίδει στους δύο υπουργούς διαρροές στα ΜΜΕ και τους κατηγορεί ότι την «στοχοποιούν».
Ο κ. Τσακαλώτος, έπειτα από διπλή –σε υψηλούς τόνους -πρόσκληση εκ μέρους της κ. Κωνσταντοπούλου, περιορίστηκε να της απαντήσει ότι απλώς προσπαθεί να «ροκανίσει το χρόνο», ώστε να παρέλθει ο υπάρχων χρονικός περιορισμός και η χώρα να οδηγηθεί σε δάνειο γέφυρα, κάτι το οποίο προτιμά και η Γερμανία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλής παρέμβασής της, η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στους υπουργούς επαναλάμβανε τη φράση «εσείς και η κυβέρνηση σας» και τους κατηγόρησε ότι επιτίθενται σε όποιον υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στην εξουσία με άλλο πρόγραμμα.
Στην κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε ο κ. Ν. Φίλης ο οποίος και επισήμανε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής του ελληνικού λαού». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου γεννά μεγάλα θεσμικά προβλήματα, της υπενθύμισε ότι αναδείχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής προτεινόμενη και υποστηριζόμενη από τον πρωθυπουργό. Στην συζήτηση παρενέβη και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «καραγκιοζιλίκια» και θέατρο, παραπέμποντας στην χθεσινή πολύωρη διάσκεψη των προέδρων.
kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.