Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Υπό όρους ελάφρυνση του χρέους σε τρεις δόσεις

Ελάφρυνση του χρέους σε τρεις δόσεις και υπό όρους αποφάσισε το Eurogroup αφού όμως ψηφιστούν τα μέτρα που υπολείπονται (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια και ταμείο αποκρατικοποιήσεων) αλλά και ο μηχανισμός για τα έκτακτα μέτρα μέχρι το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου.
Ο επικεφαλής του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει τις επόμενες μέρες όλα τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται αλλά και τον μηχανισμό για τα έκτακτα μέτρα που παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά κατά την διάρκεια του Εurogroup. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει με βάση την ελληνική πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις κυρίως στο σημείο ότι μέτρα που θεσπίστηκαν με προσωρινό χαρακτήρα θα πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη χρονιά με μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Οσον αφορά το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι...

 συνέχεια
...«σήμερα ανοίγουμε τον διάλογο και εξερευνούμε τις επιλογές που έχουμε», προσθέτοντας όμως ότι χωρίς ελάφρυνση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους και αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι τρία βήματα για τη λήψη μέτρων είναι αυτά που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά». Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM. O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας. Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.
Πάντως μια γεύση για το τι θα ακολουθούσε είχε δώσει προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς δήλωσε πως δεν αναμένει ακόμα οριστικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους.
«Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί αργότερα και διευκρινίζοντας πως θέλει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ότι «σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις».
«Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» όσον αφορά τα επιπλέον μέτρα δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο Eurogroup.
O  ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόταση από τις ελληνικές αρχές την οποία έστειλε χθες ο Ελληνας υπουργός οικονομικών ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Eurogroup. «Μπορούμε ακόμα να κάνουμε πρόοδο και έχουμε ακόμα χρόνο για κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Οσον αφορά το χρέος ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση σήμερα αλλά «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα»
Για την χθεσινή ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού από την ελληνική Βουλή ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες είναι σημαντικά κομμάτια μιας μείζονος μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη». Χαρακτήρισε δε την ψήφιση αυτών των μέτρων «θαρραλέα», αλλά «αναγκαία» για να «προσελκύσει» η Ελλάδα επενδυτικά «κεφάλαια».
Την κοινή πεποίθηση όλων των πλευρών ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, επανέλαβε πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη, τους πιστωτές, να αποφασίσουν πότε και με ποια μορφή θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.