Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Το Βασίλειο της Διαπλοκής

Το City  του Λονδίνου Ερευνα και του Economist έδειξε ότι πρωταθλήτρια του «διαπλεκόμενου» καπιταλισμού είναι η Βρετανία.

Μπάμπης Μιχάλης
Περίπου τετρακόσιες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, έχουν την έδρα τους σε βρετανικούς υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.
Η αποκάλυψη που αναδεικνύει το τεράστιο μέγεθος της σχέσης μεταξύ του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου (City) και των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων έρχεται από πρόσφατη έκθεση της γνωστής ΜΚΟ Global Justice Now.
Η έκθεση δείχνει συγκεκριμένα ότι 389 εταιρείες εισηγμένες στην αγορά του Λονδίνου (London Stock Exchange-LSE) και έχουν συνολική χρηματιστηριακή αξία 225 δισ. λιρών δηλώνουν σήμερα ως έδρα τους υπεράκτιες κτήσεις της Βρετανίας ή προτεκτοράτα του βρετανικού στέμματος.
Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, συνολικά 129, εδρεύουν στο μικρό νησάκι της Μάγχης Γκιούρνσεϊ, ενώ 42 στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τον μεγαλύτερο υπεράκτιο προορισμό των Panama Papers.
Ο επικεφαλής της Global Justice Now, Νικ Ντίαρντεν, τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο οι εισηγμένες εταιρείες του LSE νομιμοποιούν τους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.
Σημειώνει ακόμη ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία αυτών των εταιρειών είναι τεράστια και θα έπρεπε να φορολογείται προκειμένου να χρηματοδοτεί τις δημόσιες υπηρεσίες που απειλούνται από τις πολιτικές της λιτότητας
«Αν οι εταιρείες αυτές θέλουν να έχουν τη νομιμότητα και τη φήμη της εισαγωγής τους στη διάσημη αγορά του Λονδίνου, τότε δεν θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να δηλώνουν ως έδρα τους γνωστούς προορισμούς τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου του πλανήτη».

Υποκρισία

Οι φορολογικοί παράδεισοι τέθηκαν στο επίκεντρο σε συνέδριο κατά της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο τελευταίος, παρότι πιάστηκε στο παρελθόν να έχει...
 συνέχεια
... μετοχές στην υπεράκτια επενδυτική εταιρεία του πατέρα του, παρότι προσπάθησε να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των φορολογικών παραδείσων πριν από 3 χρόνια, παρότι στις υπεράκτιες κτήσεις της χώρας περιλαμβάνονται 17 από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου, επιχειρεί να πλασάρει εαυτόν ως σταυροφόρο κατά της διαφθοράς.
Η υποκρισία του άγγιξε το ζενίθ όταν λίγες ώρες πριν από το παραπάνω συνέδριο σε πηγαδάκι με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, έλεγε με ύφος χιλίων καρδιναλίων ότι σε αυτή τη συνάντηση θα έλθουν «ηγέτες… φανταστικά διεφθαρμένων χωρών του κόσμου» και ότι «Νιγηρία και Αφγανιστάν είναι πιθανότατα οι πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου».
Ερευνα του Economist έδειξε ωστόσο ότι πρωταθλήτρια του «διαπλεκόμενου» καπιταλισμού και 14η στον κόσμο, πάνω από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία, είναι η Βρετανία.
Και ως γνωστόν ο διαπλεκόμενος καπιταλισμός -η οικονομία στην οποία η επιτυχία των επιχειρήσεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις στενές σχέσεις πολιτικών και επιχειρηματιών- είναι και η ουσία του διεφθαρμένου κράτους.
Και αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στη Βρετανία, ειδικά μετά το big bang του 1987 της Μάργκαρετ Θάτσερ.
«Ενα βρετανικό συνέδριο της διαφθοράς», σαν αυτό που διοργάνωσε ο σταυροφόρος Κάμερον την προηγούμενη εβδομάδα, «είναι σαν να επέλεγε κάποιος τη Λιβύη το 2003 στην προεδρία της επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» ήταν το πετυχημένο σχόλιο του Σάιμον Τζέκινς στον Guardian.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.