Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

«Η κυβέρνηση επέλεξε την αύξηση φόρων»

Βάλντις Ντομπρόβσκις Ρίχνει τον πήχη προσδοκιών ενόψει Eurogroup | AP Photo/Virginia May
Στην ελληνική πλευρά και όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει η επιλογή της αύξησης των φόρων, σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, που δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες».
Σε συνέντευξή του στην «Καθημέρινη» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών «τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα».
Ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου ο ίδιος προσπάθησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας πως η συμφωνία για το χρέος δεν είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ώρα που η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν να ρίξουν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, «τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου. Αυτό που αναμένεται είναι μία πλήρης συγκεκριμενοποίηση του πακέτου μέτρων, αλλά και ένας οδικός χάρτης για τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στο τέλος «οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα». Τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι για το χρέος είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος και μείωση των επιτοκίων.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι περυσινή διαπραγμάτευση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ήταν «πολύ αρνητικές» και προκάλεσαν οικονομική αστάθεια το πρώτο εξάμηνο του 2015, που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. 
«Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση», υποστήριξε.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.