Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» «δένει» στη Μεσόγειο


Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ»  
Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ» μεταφέρει έως και 42 σύγχρονα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Σουχόι SU-33 και MiG-29-KUBR, αλλά και βαριά επιθετικά ελικόπτερα τύπου Καμόφ Ka-27 και Ka-53K | AP PHOTO
Στα στενά του Γιβραλτάρ φτάνει μέσα στις επόμενες ώρες το (μοναδικό πλέον) ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», μαζί με επτά συνοδευτικά σκάφη επιφανείας, μια πραγματική αρμάδα, η έλευση της οποίας στην ανατολική Μεσόγειο –και συγκεκριμένα στη συριακή βάση της Ταρτούς– αλλάζει από κάθε άποψη τη γεωστρατηγική ισορροπία στη «γειτονιά μας».
Και, όπως είναι φυσικό, η κάθοδος σχεδόν ολόκληρου του ρωσικού στόλου διαμέσου των στενών της Μάγχης στα «θερμά νερά» της Μεσογείου προκαλεί μεγάλη ανησυχία στα επιτελεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη αεροναυτική δύναμη αποτελεί την ισχυρότερη προσπάθεια προβολής της ρωσικής πολιτικο-στρατιωτικής ισχύος μετά το τέλος του... Πρώτου Ψυχρού Πολέμου, και μάλλον επισφραγίζει την έναρξη του Δεύτερου.
Ανάμεσα στα σκάφη που συνοδεύουν τη ρωσική ναυαρχίδα με τους 1.900 ναυτικούς είναι κι ένας άλλος γίγαντας της θάλασσας, το βαρύ πυραυλοφόρο καταδρομικό μάχης «Μέγας Πέτρος», εξοπλισμένο μεταξύ άλλων με τη δική του αντιπυραυλική και αντιαεροπορική «ασπίδα» διαμέτρου 200-300 χιλιομέτρων, τα αντιτορπιλικά «Σεβερομόρσκ» και «Κουλάκοφ» και σκάφη υποστήριξης.
Ολα αυτά μεταφέρουν δεκάδες πυραύλους Κρουζ «Granit», με δυνατότητα μεταφοράς (και) πυρηνικών κεφαλών.
Αξιοσημείωτη όμως είναι και η παρουσία στην ομάδα μάχης και ενός βαρέος... ρυμουλκού, αφού, παρά την πολύ μεγάλη δύναμη πυρός του, το 55.000 τόνων «Κουζνετσόφ» τα ’χει τα χρονάκια του, δεδομένου ότι καθελκύστηκε το μακρινό 1985 και έχει έκτοτε πολυσέλιδο ιστορικό βλαβών στις τουρμπίνες του, παρά τους διαδοχικούς εκσυγχρονισμούς των οπλικών και ηλεκτρονικών του συστημάτων, που εκπροσωπούν την τελευταία λέξη της ρωσικής πολεμικής τεχνολογίας.
Σε κάθε περίπτωση, το «Κουζνετσόφ» μεταφέρει έως και 42 σύγχρονα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Σουχόι SU-33 και MiG-29-KUBR, αλλά και βαριά επιθετικά ελικόπτερα τύπου Καμόφ Ka-27 και Ka-53K: μόνον οι Αμερικανοί διαθέτουν αυτή τη στιγμή αεροπλάνα που μπορούν να αναμετρηθούν με τα προηγμένα ραντάρ και τους πυραύλους των συγκεκριμένων τζετ «αεροπορικής υπεροχής».
Χαρακτηριστικοί της έντασης που επικρατεί είναι και οι αγωνιώδεις τίτλοι σε πολλές βρετανικές εφημερίδες, αλλά και η μεγάλη κινητοποίηση του βρετανικού ναυτικού, αλλά και σκαφών επιφανείας της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, που παρακολουθούν –διακριτικά και από... απόσταση– τα ρωσικά σκάφη: σε χτεσινές δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η αρμάδα που κινείται από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Μεσόγειο πιστεύεται ότι κατευθύνεται προς τη Συρία για να... αποτελειώσει το Χαλέπι: «Η αρμάδα μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα κατά αμάχων στο Χαλέπι», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters, επικαλούμενος στοιχεία των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, πως οι Ρώσοι «αναπτύσσουν όλο τον Βόρειο Στόλο και μεγάλο μέρος του στόλου της Βαλτικής, στη μεγαλύτερη αποστολή σκαφών επιφανείας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Δεν πρόκειται για κάποια φιλική επίσκεψη. Σε δύο εβδομάδες θα δούμε ένα “κρεσέντο” αεροπορικών επιθέσεων στο Χαλέπι ως τμήμα της ρωσικής στρατηγικής ».

26.10.2016, 17:00 
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.