Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Τι ακριβώς θα κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

 Ο ρόλος

tvxs.gr 09:54 | 25 Φεβ. 2016
Τις λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή αποσαφήνισαν τα κράτη - μέλη του, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ και προστίθεται ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα Λιμενικά Σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη Frontex.
«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη Frontex να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά» σημειώνει ο ΓΓ του NATO.
Διευκρινίζει ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας. Επίσης αναφέρει πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας - Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.
Χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ κατά την οποία της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν σε άμεση απόστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.