Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

«Θετικά» μέτρα έμπνευσης… ΔΝΤ!..

Πολύς λόγος γίνεται για τα μέτρα, αλλά και για τα αντίμετρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά για μετά το 2019, αλλά λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει πως...
παρά την πολεμική ρητορική που υιοθετεί η Αθήνα ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα θετικά μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι έμπνευσης … Ουάσιγκτον!
Με άλλα λόγια η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να βάλει την υπογραφή της «φαρδιά- πλατιά» σε μία συμφωνία που περιλαμβάνει μία προς μία τις επιθυμίες του Ταμείου και της Κριστίν Λαγκάρντ! Και δεν πρόκειται μόνον για το «τσεκούρι» σε αφορολόγητο και συντάξεις… αλλά ακόμη και τα περιβόητα «αντι-μέτρα»!!!   
Για να τα βάλουμε σε μια σειρά: Τι συμφώνησε επί της αρχής και σε γενικές γραμμές η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους δανειστές; Να μειώσει αφορολόγητο και συντάξεις μετά το τέλος του Προγράμματος.
Συμφώνησε όμως και για μια σειρά από «θετικά μέτρα» που εντέλει θα φέρουν … μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, όπως μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ, κ.λπ.
Και κάπου εδώ ίσως πρέπει να δούμε τις ακριβώς έλεγε το Ταμείο σε έκθεσή του, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας αρχές Φεβρουαρίου.
Στην εν λόγω έκθεση το ΔΝΤ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι...
συνέχεια
...θα πρέπει να μειωθεί η «γενναιόδωρη» έκπτωση φόρου, δηλαδή το αφορολόγητο όριο καθώς «οι μισοί από τους μισθωτούς» εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος. Ζητούσε ακόμη και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.   
Αυτά είναι τα περισσότερο γνωστά… Όμως στην συγκεκριμένη έκθεση το Ταμείο συστήνει μία πολύ συγκεκριμένη «συνταγή» στον φορολογικό τομέα, που από την μια προβλέπει βεβαίως μείωση του αφορολογήτου, αλλά από την άλλη προβλέπει και … μείωση φόρων!   
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του ΔΝΤ:
- η «ευθυγράμμιση» (σ.σ.: δηλαδή το… «ψαλίδι») του αφορολόγητου με το μέσο όρο της Ευρωζώνης μπορεί να δημιουργήσει «χώρο» για τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες (σ.σ.: από το 29% στο 19%) και του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 15-20% (σήμερα φθάνει στο 45%).
- οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί και επιβάλλονται σε περιορισμένη φορολογική βάση με αποτέλεσμα να ενισχύεται έτσι η φοροδιαφυγή και η φορολογική μετανάστευση των επιχειρήσεων
- η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να επιτρέψει και τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά 1 μονάδα (από το 24% σήμερα στο 23%)

Με άλλα λόγια το Ταμείο ζήτησε το βαθύ«κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να υπάρξουν έσοδα που θα αντισταθμίσουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ. Έτσι, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «θα υπάρξουν κίνητρα για συμμετοχή στην επίσημη αγορά εργασίας, επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Ουσιαστικά λοιπόν αυτή την στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι η έκθεση του ΔΝΤ, την οποία καλείται να υιοθετήσει η Ελλάδα…   
Η Αθήνα φέρετε όμως να προτιμά ως αντίμετρα κάποιες επιδοματικές πολιτικές ή μείωση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, που ναι μεν αφήνει διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά και σίγουρα το «ψαλίδισμά« του θα επιτρέψει στην αγορά να «ζεσταθεί», εντούτοις δεν παύει να είναι ένας φόρος που ενδεχόμενη περικοπή του δεν συμβάλλει στο ελάχιστο είτε στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας ή στην προσέλκυση επενδύσεων … 
Με άλλα λόγια το ΔΝΤ σε αυτή την φάση ζητάει «θετικές παρεμβάσεις» που θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και τις επενδύσεις και η Αθήνα παρεμβάσεις που θα δώσουν «ανακούφιση», χωρίς όμως να ενισχύουν κάποια άλλη προοπτική πέρα από μια πρόσκαιρη ώθηση στην κατανάλωση…

Βαγγέλης Δουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.