Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Πολύχρωμοι τυμπανιστές ξεσήκωσαν τη Μύκονο

Οι πολύχρωμοι τυμπανιστές των Batalas Atenas 
  Οι πολύχρωμοι τυμπανιστές των Batala Atenas
 |φωτογραφία: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

Το υποψιάζομαι, ακούτε κι εσείς τη λέξη «Μύκονος» και πάει ο νους σας σε σελέμπριτι, παπαράτσι, ξέφρενη διασκέδαση, «δηθενιές» και άλλα παρόμοια. Δεν σας αδικώ, τα ίδια πιστεύω πάνω-κάτω. Ωστόσο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκα στο νησί της... ακολασίας για άλλο λόγο, για ένα διήμερο φεστιβάλ τζαζ. Είχα καλό σκοπό επομένως.
Πέσαμε και πάνω στην απεργία των πλοίων, ήταν και το «νεκρό» weekend μετά το Πάσχα, κρύωσε και ο καιρός, το νησί βρέθηκε να έχει τελικά ελάχιστο κόσμο. Ετσι ήταν πολύ πιο όμορφο. Περπατούσες άνετα, οι θάλασσες έρημες και γοητευτικές (αν και κρύες), επέστρεφα με το αυτοκίνητο στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και οι δρόμοι ήταν έρημοι. Μια άλλη Μύκονος.
Κατέβηκα στο νησί λοιπόν για ένα διήμερο φεστιβάλ τζαζ - ιδιωτική πρωτοβουλία παρακαλώ. Ο αεικίνητος μουσικός Θωμάς Αλβέρτης και η «καπάτσα» Μυκονιάτισσα δικηγόρος Αλέκα Δήμου το διοργάνωσαν εκ του μηδενός (βοηθάει ο Δήμος Μυκόνου και η Περιφέρεια να προσθέσουμε).
Ο Κωστής Μαραβέγιας με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη  
Ο Κωστής Μαραβέγιας με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη 
 | φωτογραφία: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Παρασκευή και Σάββατο, στον χώρο του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου και στην πλατεία Αγ. Μονής με συναυλίες κάπως διαφορετικές από εκείνες που πραγματοποιούνται συνήθως στο νησί (Ρέμος στην Ψαρού). Την πρώτη μέρα έπαιξε ο Κωστής Μαραβέγιας και τη δεύτερη η All Star Band του φεστιβάλ με τις Μιράντα Βερούλη και Κατερίνα Πολέμη στα φωνητικά σε συνεργασία με την ομάδα κρουστών Batala Atenas.
Ο Κωστής Μαραβέγιας δεν χρειάζεται συστάσεις. Τα live του είναι μια γιορτή, έχει εξελιχθεί πολύ και ο ίδιος ως performer, χαρισματικός και με χιούμορ, άκρως επικοινωνιακός φυσικά και με τον κόσμο. Το γέμισε το Γρυπάρειο, έναν όμορφο πολιτιστικό χώρο στις παρυφές της Xώρας. Το γέμισε με ένα κοινό πολύ ενθουσιώδες, το οποίο στο τέλος βρέθηκε να χορεύει όρθιο στις θέσεις του. Συνηθισμένες καταστάσεις για τον Μαραβέγια, θα πείτε. Το ευχαριστήθηκε και ο ίδιος, που είχε χρόνια να παίξει στη Μύκονο.
Την άλλη μέρα άλλαξε τόσο το σκηνικό όσο και η τοποθεσία. Οι Batala Atenas έδιναν τον τόνο. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε σε μια πλατεία, αλλά το πανηγύρι ξεκίνησε από νωρίς στα σοκάκια. Οι πολύχρωμοι τυμπανιστές των Batala Atenas παρέλασαν στα στενά της Χώρας ξεσηκώνοντας το νησί.
Τουρίστες, μαγαζάτορες, ντόπιοι και ξένοι μπήκαν στον ρυθμό. Ηταν και λίγο πρωτόγνωρο ως θέαμα ούτως ή άλλως, για τη Μύκονο, δε, πιθανότατα να είναι και πρωτοφανές. Συνήθως δεν βλέπουν «τρελά» παιδιά με ταμπούρλα στα στενά, αλλά σελέμπριτι να σκοτώνουν νωχελικά τη διασημότητά τους.
Οι Batala Atenas κατέληξαν στην πλατεία Αγ. Μονής (εκεί που παλιά ήταν ο πελεκάνος), όπου τους περίμεναν η Μιράντα Βερούλη, η Κατερίνα Πολέμη και μερικοί σπουδαίοι μουσικοί (Κούρτης, Μάνεσης κ.ά.) προκειμένου να αρχίσει το live. Με βραζιλιάνικους, ως επί το πλείστον, ρυθμούς. Δύο ώρες ηχητικής πανδαισίας. Σούπερ καταστάσεις. Δώσαμε ραντεβού για του χρόνου. Δεν χάνονται κάτι τέτοια.
Δημήτρης Κανελλόπουλος
efsyn.gr
                                                            Η γιορτή άρχισε από το καράβι ήδη 
 
(φωτογραφία: Σπύρος Κατωπόδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.